Kérdés esetén hívjon +36 92 377 434

AGRO-NOVA KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLL. TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉSE CÉLÚ HITELPR. MŰKÖDÉSI KÖLTSÉG FINANSZÍROZÁSA
Agrosat VideótárAgrosat Videótár Videótár FeltöltésVideótár Feltöltés

Hírek

  • Tartalom
Amit tudni kell a közúti közlekedésről mezőgazdasági géppel .

Amit tudnia kell törvény!

A törvény nem új, ennek ellenére a termelőknek egy széles rétege még mindig nincs tisztában azzal, pontosan milyen szabályt is kell betartaniuk, mikor és hol kell útvonalengedélyt kérni, az mennyibe kerül, mikor kell villogót,vagy más néven figyelmeztető jelzést használniuk.

Hazánkban útvonalengedély-köteles az a jármű ,(kombájn, traktor, a mögötte lévő pótkocsi, mezőgazdasági munkagép, vagy kamion)   ,amelynek meghaladja az össztömege a 40 tonnát, vagy a tengelyterhelése a 10 tonnát.
A szélesség is számít: külön engedélyt kell kérni a 255 centiméternél terebélyesebb 
járműre, amibe a rakomány is beleszámít . Ugyanez érvényes, ha 4 méternél magasabb, illetve a hosszúsága több 12 méternél,avagy járműszerelvénnyel együtt 16,5 méternél hosszabb. Szintén útvonalengedélytkell kérnie a gazdálkodónak, ha egy normál méretű traktorra tárcsa van felszerelve,és azzal a közútra kimegy, tette hozzá a szakember.
Az útvonalengedélyt a közútkezelőnél lehet kérni.

Az egy alkalomra érvényes engedély kiállításának díja 1200 forint, de az eset sürgősségétől, bonyolultságától és a szállítási távolságtól függően elérheti akár a 10 800 forintot is. Mezőgazdasági gépjárművekre  éves engedélyt is lehet kérni, de csak kistérségi használatra (ami a kiindulástól számított 20 kilométeres sugarú körzetet jelent), ennek díja 14 400 forint. Tavaly egyébként ötven százalékkal több útvonalengedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. A figyelmeztető jelzés a legtöbb nagyméretű erőgépen, például kombájnon már gyárilag rajta van. Így a közúton használható, amikor kell. Egyébként pedig a sárga villogó felszerelését az illetékes városi rendőr kapitányságokon lehet kérni. 
A rendőr-főkapitányság kérdésünkre elmondta, az 
ellenőrzést a közlekedési hatóság, illetve a rendőrség végzi. Jegyzőkönyvet vesznek fel,ha nincs útvonal engedélye a járműnek. A közlekedési hatóság az üzembentartót , pótdíj fizetésére kötelezi, mely az útvonal használati díj tízszerese, de 40 ezer forintnál nem lehet kevesebb, illetve megtilthatja a továbbközlekedést is. Emellett ha hiányzik az engedély, akár 300 ezer forint is lehet a rendőrség által kiszabott közigazgatási bírság mértéke, mondta a százados.
Kérelem, nyomtatvány, engedély, információ :
Az útvonalengedély iránti kérelmet az erre a célra szolgáló nyomtatvány kitöltésével 
az engedélyező szervezethez kell benyújtani. Az engedélykérelem benyújtható a jármű  üzembentartójának telephelye, vagy a jármű indulási helye szerinti közútkezelőnél. Formanyomtatvány és egyéb információ elérhető a www.kozut.hu internetes oldalon is. A vita még folyik a felvezető autókról , előtte és utána felvezető autó menjen .

Megjegyzés:MATRICA 3500 kg ösztömeg felett út dijat kell fizetni közuton azokon a közutakon ahol a teher autoknak is fizetni kell . VIGNETTE táblával jelölt út , lehetőség 50km-en belül éves útvonal engedélyt kell kérni a közútkezelőtől . 50 kilométeres sugarú körzeten belül érvényes, egész évre vonatkozó  engedélyért 6.000 forintot, sürgős esetben 12.000 forintot kell fizetni.

Meddig lehet fokozni a törvényeket ,demokráciában a nép hozza a törvényeket , az adott ország életéről és élhetőségéről .  Nem az író asztal mellett kell eldönteni mit tiltsunk és lehetetlenítsünk el. Szlovéniában a főutak mellett segéd út megy ahol a traktorok segédmotorok biciklik közlekednek és nem hajthat fel a főútra.Tehát akkor sürgősen építsen ki az állam a főutak mellé egy segéd utat ahol a traktorok ,és egyébb lassú járművek közlekednek.

Magyarország mezőgazdasági ország(még)!

Ehhez kellene alkalmazkodni!

Legnézettebb termékeink